Een culinaire reis door Zandvoort food scene

De diversiteit van de restaurantscene

21/05/2024
food scene

Zandvoort, de populaire badplaats aan de Nederlandse kust, staat bekend om zijn prachtige stranden, levendige sfeer en opwindende racetrack. Maar wist je dat Zandvoort ook een waar culinair paradijs is? Met een breed scala aan restaurants, van gezellige strandpaviljoens tot verfijnde bistro's, is er voor ieder wat wils. In dit artikel nemen we je mee op een culinaire reis langs een paar restaurants van de food scene in Zandvoort. Bereid je smaakpapillen maar voor op een onvergetelijke ervaring!

Inleiding tot de food scene van Zandvoort

De diversiteit van de restaurantscene in Zandvoort

Zandvoort herbergt een indrukwekkende verscheidenheid aan restaurants, met invloeden uit verschillende delen van de wereld. Of je nu zin hebt in verse vis, authentieke Italiaanse pasta, pittige Aziatische gerechten of traditionele Nederlandse kost, in Zandvoort vind je het allemaal. Deze diversiteit maakt de stad tot een spannende bestemming voor foodie-avonturen.

Bovendien zijn er restaurants voor elke gelegenheid en elk budget. Van casual eetgelegenheden aan het strand tot chique restaurants voor een romantisch diner, Zandvoort heeft het allemaal. Of je nu op zoek bent naar een snelle hap of een uitgebreid diner, je vindt gegarandeerd iets naar je smaak.

Waarom Zandvoort een culinaire bestemming is

Zandvoort is de perfecte bestemming voor wie van lekker eten houdt. Met zijn ligging aan zee hebben de restaurants toegang tot de verste vis en zeevruchten. Veel restaurants werken samen met lokale vissers om de beste kwaliteit te garanderen. Daarnaast zijn er tal van getalenteerde chefs die met passie koken en de mooiste creaties op tafel toveren.

Naast het fantastische eten, biedt Zandvoort ook een unieke eetervaring. Wat dacht je van dineren met je voeten in het zand, terwijl je geniet van een spectaculaire zonsondergang? Of lunchen op een terras met uitzicht op de levendige Haltestraat? De restaurants in Zandvoort bieden niet alleen heerlijk eten, maar ook een onvergetelijke ambiance.

Top restaurants in Zandvoort

Strandpaviljoen De Zeerover

estida de zeerover zandvoort web 008 www 1100

Visspecialiteiten en zeevruchten

Bij Strandpaviljoen De Zeerover draait alles om verse vis en zeevruchten. Hun menu wisselt regelmatig, afhankelijk van de vangst van de dag. Enkele specialiteiten zijn:

  • Vers bereide fruits de mer
  • Sliptong met citroenboter en friet
  • Gegrilde zeebaars met seizoensgroenten

Of je nu gaat voor de klassieke fish & chips of voor een elegante seafood platter, bij De Zeerover zit je goed.

Ontspannen strandsfeer en vriendelijke service

De Zeerover is de perfecte plek om te genieten van een lekkere maaltijd terwijl je uitkijkt over het strand en de zee. Het paviljoen heeft een ontspannen, beachy sfeer waar je direct in vakantiestemming raakt. Het vriendelijke personeel staat altijd klaar om je te helpen en zorgt ervoor dat het je aan niets ontbreekt.

Tip: Probeer ook zeker een van hun verfrissende cocktails of een glas wijn uit hun zorgvuldig samengestelde wijnkaart.

Strandafgang Barnaart 23, 2041 KB Zandvoort

De Zeerover ligt direct aan het strand, bij strandafgang Barnaart 23. Er is voldoende parkeergelegenheid in de buurt. Wil je het strand combineren met een bezoek aan dit paviljoen, dan kun je het beste via de strandafgang naar De Zeerover lopen.

Dag Openingstijden
Maandag 10:00 - 22:00
Dinsdag 10:00 - 22:00
Woensdag 10:00 - 22:00
Donderdag 10:00 - 22:00
Vrijdag 10:00 - 23:00
Zaterdag 10:00 - 23:00
Zondag 10:00 - 22:00

Reserveren is aan te raden, vooral tijdens de zomermaanden en in het weekend. Dit kan telefonisch of via hun website.

Ristorante La Fontanella

Authentieke Italiaanse gerechten en pizza's

Bij Ristorante La Fontanella waan je je even in Italië. De geuren van vers gebakken pizza en kruidige pastasauzen komen je tegemoet zodra je binnenstapt. De menukaart biedt een uitgebreide selectie van traditionele Italiaanse gerechten, zoals:

  • Pizza Margherita met buffelmozzarella
  • Spaghetti Carbonara met pancetta en Parmezaanse kaas
  • Ossobuco met risotto Milanese

Alle gerechten worden bereid met authentieke Italiaanse ingrediënten voor een echte smaakbeleving.

Gezellige mediterrane ambiance

La Fontanella heeft een warme, uitnodigende sfeer met een mediterraans tintje. Het interieur doet denken aan een traditioneel Italiaans restaurant, compleet met rood-wit geruite tafelkleden en sfeervol kaarslicht. In de zomer kun je genieten van je maaltijd op het gezellige terras.

De bediening is vriendelijk en gastvrij, en staat altijd klaar om je te helpen bij het uitkiezen van het perfecte gerecht of bijpassende wijn. La Fontanella is de ideale plek voor een romantisch diner of een gezellige avond met familie of vrienden.

Haltestraat 49, 2042 LK Zandvoort

Ristorante La Fontanella bevindt zich in het centrum van Zandvoort, aan de levendige Haltestraat 49. Het is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer of met de auto. In de buurt zijn er diverse parkeergarages en -terreinen.

Reserveren is raadzaam, vooral in het weekend en tijdens vakanties. Dit kan telefonisch of online via hun reserveringssysteem.

Beachclub Tien

Schermafbeelding 2024 05 20 om 20.38.14

Verse seafood en grillgerechten

Bij Beachclub Tien draait alles om verse, kwalitatieve ingrediënten. Hun specialiteit is seafood, met dagelijks wisselende vangst van lokale vissers. Enkele must-try's zijn:

  • Gegrilde octopus met citroen en olijfolie
  • Royale seafood platter met oesters, kreeft en langoustines
  • Verse sushi en sashimi

Naast vis en zeevruchten biedt Tien ook heerlijke grillgerechten, zoals malse steaks en kippenspiesen.

Trendy beachclub met uitzicht op zee

Tien is een stijlvolle beachclub met een ontspannen, ibiza-achtige sfeer. Het minimalistische, witte interieur wordt gecombineerd met natuurlijke materialen als hout en riet. Grote ramen bieden een spectaculair uitzicht op het strand en de zee.

De lounge muziek en comfortabele zitjes nodigen uit om na het eten nog even te blijven hangen voor een cocktail of een glas champagne. Met je voeten in het zand geniet je van de zwoele zomeravonden en prachtige zonsondergangen.

Boulevard Barnaart 10, 2041 KB Zandvoort

Beachclub Tien ligt direct aan het strand, aan de Boulevard Barnaart 10. De boulevard loopt langs de kust en biedt een prachtig uitzicht over de Noordzee. Parkeren kan in de nabijgelegen parkeergarages of op het parkeerterrein bij de strandafgang.

Openingstijden (seizoensgebonden):

  • April t/m september: dagelijks van 10:00 tot 01:00
  • Oktober t/m maart: vrijdag t/m zondag van 11:00 tot 23:00

Reserveren is sterk aanbevolen, vooral tijdens de zomermaanden. Dit kan via hun website of telefonisch. Voor groepen zijn er speciale arrangementen beschikbaar.

Het Wapen van Zandvoort

Traditionele Nederlandse keuken

In dit historische pand in het centrum van Zandvoort kun je genieten van traditionele Nederlandse gerechten. De chef-kok bereidt alles vers met seizoensgebonden ingrediënten. Enkele specialiteiten zijn:

  • Erwtensoep met roggebrood en spek
  • Stamppot boerenkool met rookworst
  • Poffertjes met boter en poedersuiker

Het menu wisselt regelmatig, zodat je kunt blijven terugkomen voor nieuwe, verrassende gerechten.

Historisch pand met gezellige atmosfeer

Het Wapen van Zandvoort is gevestigd in een monumentaal pand uit de 18e eeuw. Oorspronkelijk was het een herberg waar reizigers konden overnachten en paarden werden gewisseld voor de postkoets.

Het interieur ademt nog steeds deze historische sfeer, met houten balken, antieke meubels en schilderijen aan de muur. De knusse zithoekjes en open haard maken het extra gezellig. In de zomer kun je plaatsnemen op het terras met uitzicht op de Gasthuisstraat.

Gasthuisstraat 10, 2042 JN Zandvoort

Het restaurant bevindt zich aan de Gasthuisstraat 10, in een charmant zijstraatje van de Haltestraat. Op steenworp afstand vind je het Zandvoorts Museum en de Grote Kerk. In de buurt zijn diverse parkeermogelijkheden.

Openingstijden:

  • Maandag t/m zaterdag: 12:00 - 21:00
  • Zondag: 12:00 - 20:00

Voor groepen vanaf 8 personen wordt reserveren aangeraden. Dit kan telefonisch of via e-mail.

Restaurant EVI

Bistro Elvi Bergen 39

Internationaal geïnspireerde keuken

Restaurant EVI neemt je mee op een culinaire wereldreis, met gerechten geïnspireerd op keukens van over de hele wereld. Van Aziatische curries tot Zuid-Amerikaanse ceviche, er is voor ieder wat wils. Enkele aanraders zijn:

  • Thaise rode curry met garnalen en rijst
  • Peruviaanse ceviche van zeebaars met zoete aardappel
  • Marokkaanse tajine met lamsvlees en couscous

De gerechten worden bereid met verse, exotische ingrediënten voor een authentieke smaakbeleving.

Stijlvol en intiem restaurantinterieur

EVI heeft een stijlvol, modern interieur met warme kleuren en subtiele verlichting. Comfortabele banken en elegante tafels creëren een intieme sfeer, perfect voor een romantisch diner of een gezellige avond met vrienden.

De bediening is attent en gastvrij, en helpt je graag bij het kiezen van de perfecte gerechten en bijpassende wijnen. Met hun kennis van de internationale keukens nemen ze je mee op een culinaire ontdekkingsreis.

Haltestraat 13, 2042 LJ Zandvoort

Restaurant EVI ligt aan de Haltestraat 13, de hoofdstraat van Zandvoort. Het is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer of met de auto. In de buurt zijn diverse parkeergarages en -terreinen.

Openingstijden:

  • Dinsdag t/m zondag: 17:00 - 22:00
  • Maandag gesloten

Reserveren is sterk aanbevolen en kan telefonisch of online via hun reserveringssysteem.

Filoxenia Greek Cuisine

Traditionele Griekse gerechten

Bij Filoxenia waan je je even op een Grieks eiland. De menukaart biedt een ruime keuze aan traditionele Griekse gerechten, bereid volgens authentieke recepten. Enkele specialiteiten zijn:

  • Mezze: een selectie van kleine hapjes zoals tzatziki, dolmades en spanakopita
  • Souvlaki: gemarineerde stukjes vlees aan een spies, geserveerd met friet en salade
  • Moussaka: ovenschotel met aubergine, aardappel en gehakt, gegratineerd met bechamelsaus

Natuurlijk kun je de maaltijd afsluiten met een glaasje ouzo of een stuk baklava.

Gezellige mediterrane ambiance

Het interieur van Filoxenia ademt de sfeer van een traditionele Griekse taverna. Witgekalkte muren, blauwe accenten en houten meubels creëren een mediterrane ambiance. Aan de muren hangen foto's van idyllische Griekse landschappen en vissersboten.

Het restaurant wordt gerund door een Griekse familie die je met open armen ontvangt. De bediening is warm en gastvrij, en laat je graag kennismaken met de heerlijke Griekse keuken en cultuur.

Haltestraat 25, 2042 LK Zandvoort

Filoxenia is gevestigd aan de Haltestraat 25, in het centrum van Zandvoort. Het is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer of met de auto. In de omgeving zijn diverse parkeergelegenheden.

Openingstijden:

  • Dinsdag t/m zondag: 16:00 - 22:00
  • Maandag gesloten

Reserveren is aan te raden, vooral in het weekend. Dit kan telefonisch of via hun website.

Cafetaria De Haven van Zandvoort

Schermafbeelding 2024 05 20 om 20.48.08

Snacks, burgers en ijs

Voor een snelle hap tussendoor is Cafetaria De Haven van Zandvoort de perfecte plek. Deze gezellige snackbar serveert een ruime selectie snacks, broodjes en burgers. Enkele populaire keuzes zijn:

  • Verse friet met mayonaise
  • Patatje oorlog: friet met mayonaise, pindasaus en uitjes
  • Broodje warm vlees met satésaus
  • Softijs met slagroom en discodip

Alle snacks worden vers bereid en royaal belegd. Ideaal voor een lunch op het strand of een late night snack.

Populaire afhaallocatie met terras

De Haven van Zandvoort is een laagdrempelige, budgetvriendelijke eetgelegenheid. Je kunt er terecht voor zowel afhaal als een snelle maaltijd op het terras. Binnen heb je uitzicht op de open keuken, waar je je bestelling vers ziet worden bereid.

Op mooie dagen zit het terras al snel vol met badgasten, dagjesmensen en locals. Een gemoedelijke plek voor een hapje en een drankje in de zon.

Strandweg 2, 2042 LA Zandvoort

Cafetaria De Haven van Zandvoort ligt aan de Strandweg 2, vlak bij de haven van Zandvoort. Het is een makkelijk herkenbaar pand, recht tegenover de jachthaven. In de omgeving is voldoende parkeergelegenheid.

Openingstijden:

  • Maandag t/m donderdag: 11:30 - 21:00
  • Vrijdag en zaterdag: 11:30 - 22:00
  • Zondag: 12:00 - 21:00

Afhalen kan zonder reservering. Op het terras kun je gewoon aanschuiven, al kan het op drukke dagen wat wachten zijn op een plekje.

Tips voor een onvergetelijke culinaire ervaring in Zandvoort

Nu je de 10 beste restaurants van Zandvoort kent, geven we je nog enkele tips voor een geslaagde culinaire ervaring:

Reserveren bij populaire restaurants

Vooral in de zomermaanden en in het weekend kan het druk zijn bij de populaire restaurants. Om teleurstelling te voorkomen, raden we aan om van tevoren te reserveren. Zo weet je zeker dat je een tafeltje hebt en kun je onbezorgd genieten van je maaltijd.

Combineren van strand en culinair genieten

Zandvoort leent zich bij uitstek voor een dagje strand gecombineerd met een heerlijke lunch of diner. Veel strandpaviljoens bieden ligbedden en parasols, zodat je de hele dag kunt vertoeven. Wissel het zonnen en zwemmen af met een verfrissend drankje en een lekkere maaltijd voor de ultieme strandervaring.

Lokale specialiteiten proeven

Zandvoort heeft enkele lokale specialiteiten die je geproefd moet hebben. Probeer bijvoorbeeld een portie poffertjes, zoete kikkerdril of een broodje paling. En natuurlijk mag een dagje aan zee niet voorbij gaan zonder een puntzak friet met mayonaise!

Conclusie

Zandvoort als culinaire hotspot

Zoals je ziet, heeft Zandvoort veel te bieden op culinair gebied. Of je nu zin hebt in een luxe diner, een snelle snack of alles daartussenin, er is voor ieder wat wils. Met zijn diversiteit aan restaurants, prachtige locaties en gastvrije sfeer is Zandvoort dé plek voor een onvergetelijke culinaire ervaring.

Aanmoediging om de restaurants te bezoeken

We hopen dat dit artikel je heeft geïnspireerd om de restaurants van Zandvoort te ontdekken. Ga op culinaire ontdekkingsreis en laat je verrassen door de smaken, de ambiance en de gastvrijheid. Creëer je eigen smaakherinneringen en geniet van alles wat Zandvoort te bieden heeft. Eet smakelijk!


We hopen dat je genoten hebt van deze blik op het bruisende leven in Zandvoort. Voor meer verhalen, tips en lokale inzichten, blijf ZandvoortToday verkennen. Vergeet niet je favoriete artikelen te delen met vrienden en doe mee aan het gesprek op onze socialemediakanalen. Tot de volgende keer, blijf de unieke smaken en ervaringen ontdekken die onze stad bijzonder maken.

magnifier