PLASTICVRIJ TERRAS ZANDVOORT 2022 Twintig horecaondernemers en de gemeente Zandvoort hebben de handen ineengeslagen om wegwerpplastic te weren van de terrassen. Op deze manier leveren zij een bijdrage aan een schoon strand en aan bewustwording bij bezoekers. Op 7 juli ondertekenden een aantal van hen de verklaring wegwerpplastic vrij te zijn, in bijzijn van wethouder Lars Carree (toerisme, economie en duurzaamheid) en Plastic Soup Surfer Merijn Tinga. Wegwerpplastics, zoals koekjesverpakkingen, melkcupjes, honingstaafjes en sausbakjes, worden vanaf nu niet meer gebruikt op hun terrassen.
DEZE TERRASSEN ZIJN PLASTICVRIJ
In totaal gaan 14 horeca-ondernemers deze zomer al voor een Plasticvrij Terras. Het gaat om de strandpaviljoens: Fosfor, Paal 69, NIUS Beachhouse, Ohana Beach, Laguna Beach, De Haven, Cosmico Beach, The Spot, Bernies Beachclub en Rapa Nui.
Ook Watersportvereniging Zandvoort, surfschool Pepsports, standplaatshouder De Zeemeermin en ijssalon Luciano Zandvoort sluiten zich hierbij aan. Daarnaast zijn er 6 ondernemers die onderweg zijn naar een Plasticvrij Terras. Dat zijn Bodhi Beach, De Haven, Noosa Beach, Mango’s Beachbar, Kaito Beach en het Beachhouse Hotel, dat ook een terras aan zee heeft.
BORDJE VAN JUTTERSGELUK
De 13 ondernemers met een plasticvrij terras zijn te herkennen aan het bordje ‘Plasticvrij Terras’, door Juttersgeluk gemaakt van gejut plastic van het Zandvoortse strand.
EUROPESE WETGEVING
De komende jaren vallen steeds meer plastic verpakkingen onder de Europese SUP-richtlijn. Zo zijn plastic rietjes, bestek en de plastic wegwerp koffiebekers al verboden sinds 2021, en zullen horecazaken vanaf 2023 geld moeten vragen voor wegwerpverpakkingen en verplicht worden herbruikbare alternatieven aan te bieden. Door helemaal geen wegwerpplastic op hun terras te gebruiken, gaan deze Zandvoortse ondernemers al een stap verder dan de richtlijn voorschrijft. De gemeente Zandvoort zal de ondernemers hierin verder op weg helpen. Dit gebeurt o.a. door het organiseren van bijeenkomsten om hen over de nieuwe wetgeving te informeren, zoals nu ook gedaan is bij het project Plasticvrij Terras Zandvoort.
EXTRA AANDACHT VOOR WEGWERPBEKERS Tijdens het persmoment was ook Plastic Soup Surfer Merijn Tinga aanwezig om aandacht te vragen voor de 5,5 miljoen take-away koffiebekers die dagelijks in Nederland worden gebruikt en weggegooid. Hij doet Zandvoort aan op zijn Mission Reuse waarin hij van Brussel naar Amsterdam surft op een board van wegwerpbekers. Merijn promoot als alternatief de overstap naar herbruikbare statiebekers, zoals de WeCup. Na het succes in Haarlem, hebben nu ook in Zandvoort 4 horecazaken de statiegeldbeker van WeCup omarmd: The Spot, Le Bar, Luciano Zandvoort en Laguna Beach. De gemeente Zandvoort stimuleert dit door voor de ondernemers het eerste jaar de abonnementskosten te betalen.
Door de drukte bij de strandpaviljoens kon niet iedereen bij het persmoment aanwezig zijn. Daarom ging ik later nog bij iedereen langs om de bordjes en de certificaten te brengen, zoals hieronder bij NIUS Beachhouse.
MEER WETEN OF AANSLUITEN?
In het najaar wordt er samen met de gemeente Zandvoort, We Are Nature en The Shore nogmaals een bijeenkomst georganiseerd over Plasticvrij Terras Zandvoort: wat het inhoudt, hoe je mee kunt doen, welke alternatieven er zijn en welke wetgeving er nog aankomt. Ook wordt kennis en ervaring op dit gebied met elkaar gedeeld zodat iedereen het seizoen 2023 goed voorbereid en plasticvrij kan starten.
Ben je horecaondernemer in Zandvoort en wil je hierbij aanwezig zijn? Stuur mij dan een mail via [email protected]. Dan word je op de hoogte gehouden.
Ik ben vanuit Liefs uit Zandvoort als lokale partner en project manager betrokken bij dit project.
LIEFS UIT ZANDVOORT, X KRISTEL