Beleefweek 2021 in het Nationaal park Zuid-Kennemerland

Een compleet overzicht

17/03/2024

De duinen rond Zandvoort zijn zo bijzonder! Niet alleen vanwege de bijzondere bomen, planten en dieren, maar ook door de rijke geschiedenis. Hoe leuk is het om daar meer over te weten te komen of het meer te ervaren. Tijdens de Beleefweek die Nationaal Park Zuid-Kennemerland organiseert tijdens de herfstvakantie, van 16 t/m 24 oktober 2021, kun je aan verschillende excursies en activiteiten meedoen. Ik heb een selectie gemaakt van een aantal leuke en bijzondere activiteiten die mij erg aanspreken, zie hieronder. Een compleet overzicht vind je op de website van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Voor alle activiteiten moet je vooraf reserveren.  

VISSERSVROUWENWANDELINGKraantje Lek bd658230 4b3d9d1a 1920w

Vroeger liepen de vissersvrouwen met hun emmers vis vanuit Zandvoort naar Haarlem om de vis op de markt te aan te bieden. Onderweg stopten ze dan bij Kraantje Lek en ’t Wapen van Kennemerland, ook wel bekend als de Stinkende Emmer. Tijdens deze wandeling loop je een stukje van de route die de vissersvrouwen vroeger liepen, namelijk van ’t Wapen van Kennemerland naar Kraantje Lek en hoor je van alles over de geschiedenis van dit pad, de bijzondere natuur en de cultuurhistorie van buitenplaats Elswout. De Vissersvrouwenwandeling vindt plaats op 16, 17, 22, 23 en 24 oktober van 10.30-12.30 uur.

STILTE-, BLOTEVOETEN- & ZINTUIGENWANDELINGENDagjevogelen Zandvoort 8 fba6a656 2f498cbf 1920w

Tijdens de Beleefweek vinden er verschillende Stilte-, Blotevoeten- en Zintuigenwandelingen plaats, bijvoorbeeld rond zonsopkomst of met Volle Maan. Allemaal bijzondere en unieke wandelingen. Je zintuigen worden geprikkeld waardoor de natuur naar binnen kan gaan en er verwondering overblijft. Je kunt de wandelingen combineren met een biologisch ontbijtje of een lunch bij het Duincafé. De Stiltewandeling vindt plaats op 17 oktober van 7.00-9.00 uur. De Blotevoetenwandeling op 20 oktober van 10.00-11.30 uur. De Volle Maan wandeling op 20 oktober van 19.30-20.00 uur. En de Zintuigenwandeling bij zonsopkomst op 23 en 24 oktober van 8.15-9.45 uur. Bekijk het activiteitenoverzicht voor meer informatie.

THEECEREMONIE – OPEN JE HART!Meidoorn f156da71 4571c515 d0ef1b83 1920w

De Meidoorn, die je overal in de duinen ziet staan, is een echte hartopener. Om van deze natuurkrachten gebruik te leren maken nemen herborist Corina Busman van Groen Vitaal en Martine Scheen van Hallo Rust je op 24 oktober mee met een Theeceremonie en Sjamanistische Healing (uit Tibet, Japan en Australië). Je maakt een reis naar binnen om de antwoorden in jouw hart te vinden. De theeceremonie vindt plaats op 24 oktober van 8.30-10.30.

BUITENPLAATS ELSWOUT ONTDEKKENBuitenplaats Elswout 1920w

Buitenplaats Elswout is een van de mooiste en best bewaarde buitenplaatsen van Nederland. Ik vind het zelf altijd al heel mooi om daar te wandelen. Maar over het gebouw en het landschap zijn ontzettend veel verhalen te vertellen. Daarom is het heel leuk om de buitenplaats met een gids te ontdekken, je hoort dan wat zich hier allemaal heeft afgespeeld. Je gaat ook de verschillende landschapsstijlen herkennen die typerend waren voor de 17e, 18e en 19e eeuw. De wandeling is met een gids van Staatsbosbeheer en vindt plaats op 24 oktober van 14.00-16.00 uur.

2-DAAGSE YOGA & MINDFULNESS RETREATDuin en Kruidberg 1920w

Op 21 & 22 oktober kun je op Landgoed Duin & Kruidberg meedoen aan een heerlijke 2-daagse Yoga & Mindfulness Retreat. Op deze bijzondere locatie aan de rand van het Nationaal Park kun je op de eerste dag genieten van de Spa & Wellness, een heerlijk diner en de mooie omgeving. De volgende dag volgt een compleet Yoga & Mindfulnessprogramma met verschillende yogasessies (o.a. Yoga Nidra) en een mindfulness (stilte) wandeling door Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Heerlijk ontspannen dus, in een mooie omgeving!

MEERDAAGSE WANDELING DOOR HET NATIONAAL PARKWandelen Duinen 1920w

Drie dagen wandelen door Nationaal Park-Zuid Kennemerland, inclusief overnachtingen en op de eerste dag een diner. Op deze manier leer je het gebied echt goed kennen en kom je langs verschillende gastheren van het Nationaal Park. De eerste dag loop je van Het Veerkwartier via de Ruïne van Brederode naar Landgoed Duin & Kruidberg. De dag erna loop je naar Camping de Lakens en de derde dag loop je vanuit hier naar ’t Wapen van Kennemerland. Je loopt elke dag zo’n 15-20 km. Je loopt de route volgens een routebeschrijving met informatie over het Nationaal Park, de omgeving en haar geschiedenis. Je kunt de Meerdaagse Wandeling op verschillende dagen starten en ook 1 of 2 dagen wandelen.

DE BREDERODEBERG BEKLIMMENRuine van Brederode 1920w

Ooit was het Nationaal Park het grondbezit van de Heren van Brederode. De Brederodeberg ontstond om het zand buiten het kasteel – nu de Ruïne van Brederode - te houden. Het is het hoogste punt in Zuid-Kennemerland. Op 16 en 23 oktober kun je de berg beklimmen, samen met een wandelcoach. Onderweg hoor je van alles over de omgeving, de natuur en de geschiedenis van het gebied. Na de wandeling bezoek je de Ruïne van Brederode en de Playmobiltentoonstelling ‘Strijd om Holland’. Je gaat dan ook even kijken - en proeven - bij de nieuw aangelegde kruidentuin.

WORKSHOP STRUINEN & TEKENENDuinen 09c253ab c1502bc0 1920w

Dit doe ik dus echt te weinig, de natuur in en een tekenblokje meenemen. Daarom lijkt de Workshop Struinen & Tekenen mij echt heel leuk. Door te gaan tekenen kijk je heel anders naar de natuur en ga je zien wat voor bijzondere vormen er allemaal bestaan. Deze wandeling wordt gedaan in de Amsterdamse Waterleidingduinen, vanaf ingang de Oranjekom, en is ook leuk om te doen als je vindt dat je niet kunt tekenen! Je gaat bijvoorbeeld vreemd gegroeide bomen tekenen, mooie bladeren en misschien wel dieren die je onderweg tegenkomt. Een heel andere natuurbeleving! De workshop vindt plaats op 23 oktober van 9-12 uur en wordt gegeven door Struinkunst.

MEER INFORMATIEBeleefweek Webbanner DEF28129 1920w

Er zijn nog veel meer leuke en interessante activiteiten tijdens de Beleefweek, ook voor kinderen en ook bij Openluchttheater Caprera. Op de activiteitenkalender op de website van Nationaal Park Zuid-Kennemerland vind je een compleet overzicht. Voor alle activiteiten moet je vooraf een ticket kopen. En als je er dan toch bent, ga dan even langs bij het nieuwe Bezoekerscentrum - met een mooie tentoonstelling 'Spechten op de fiets' vanaf 16 oktober en een leuke winkel - en het vernieuwde Duincafé (heerlijke biologische gerechtjes en lokale producten.

Mooie herfstvakantie!LIEFS UIT ZANDVOORT, X KRISTEL

magnifier