De school: School van de toekomst in Zandvoort

Het hele jaar open

17/03/2024

Sinds 2008 staat er in Zandvoort een hele bijzondere basisschool waar ouders soms speciaal voor naar Zandvoort verhuizen: De School. Op deze school van de toekomst wordt gewoon onderwijs op een ongewone manier verzorgd. Met méér en flexibele schooltijden, onderwijs op maat en vergaande betrokkenheid van ouders en leerlingen. De School is niet alleen uniek voor Zandvoort, maar ook voor Nederland. En ze zoeken nog leerkrachten! HET HELE JAAR OPEN De School Zandvoort 1 1920w

De School in Zandvoort was in 2008 de eerste school in Nederland die gestart is met flexibele en ruime schooltijden. Dit betekent in de praktijk dat De School het hele jaar door open is, dus ook tijdens de herfst- of voorjaarsvakantie en de zomervakantie. Alleen met Kerst is De School 2 weken dicht. Kinderen kunnen bijna 50 weken per jaar, 2400 uur, op flexibele momenten naar school. Zij bepalen zelf - met hun ouders uiteraard – wanneer zij vakantie nemen. En dat kan dus buiten de drukke (en dure) schoolvakantieweken. 

FLEXIBELE EN RUIME SCHOOLTIJDENDe School Zandvoort 5 1920w

Daarnaast is het zo dat kinderen dagelijks van 8.00-18.00 uur naar school kunnen. Op De School is opvang volledig geïntegreerd in het onderwijs. Zo kan ook gebruik worden gemaakt van de kinderopvanggelden. Er is de hele dag een juf of meester aanwezig, dus kinderen kunnen ook om 17.00 uur nog gaan lezen of rekenen. Je kunt je kind tussen bepaalde bloktijden brengen en halen, dus dat betekent ook dat er nooit een enorme drukte op het schoolplein is. De planning per kind bespreek je elke 10 weken met de leerkracht en ligt min of meer vast, hoewel de flexibiliteit altijd blijft. Dus is het mooi weer en wil je een dagje of een ochtendje naar het strand of komt familie onverwachts op bezoek, dan kun je je kind gewoon thuishouden. 

ONDERWIJS OP MAATDe School Zandvoort 3 1920w

Maar het belangrijkste is natuurlijk de manier waarop het onderwijs is georganiseerd. Binnen de ruime openingstijden krijgen de kinderen onderwijs op maat aangeboden. Dat betekent dat er individueel naar het kind wordt gekeken op welk niveau hij of zij zit en met welk lesmateriaal het kind aan de slag gaat. Zo kan het zijn dat het kind met rekenen verder is dan met taal. Dan mag het kind met een groepje meedoen dat al verder hiermee is. Het zit niet vast aan een standaard lesprogramma en kan dus ook nooit achterstand oplopen. Om dit allemaal in goede banen te leiden, wordt er op school gewerkt met een persoonlijk leerplan. Elk kind heeft een eigen planner voor de komende 10 weken. Zo leren ze al vroeg hun eigen werk plannen. 

MEEBESLISSENDe School Zandvoort 4 1920w

Een ander heel leuk onderdeel van dit type onderwijs vind ik zelf dat de kinderen, maar ook de ouders, worden betrokken bij eigenlijk alles wat er op school gebeurt. Elke 10 weken vindt er bijvoorbeeld een persoonlijk gesprek plaats van 45 minuten met het kind, de ouders en de juf/meester. Zo wordt gemonitord waar het kind mee bezig is en wordt ook besproken wat er goed of minder goed gaat of waar nog extra behoefte aan is. Kinderen worden hier actief bij betrokken. In hun eigen ‘bouw’ (klas) kunnen zij ook meebeslissen over dingen als bijvoorbeeld speelgoed voor op het schoolplein of het eten dat tijdens de lunch wordt aangeboden. Want alle bouwen eten tussen de middag samen in de grote keuken, als een grote familie. 

THEMA'S & GASTAANBODDe School Zandvoort 7 1920w

Het jaar is opgebouwd in 5 thema’s van 10 weken. Elke periode staat 1 thema centraal, daaromheen wordt het onderwijs aangeboden. De kinderen gaan aan de slag met taal, rekenen, Engels of techniek, maar altijd met een link naar het thema. Daarnaast wordt er elke dag gedurende de 10 weken gastaanbod aangeboden. Dat betekent dat externe specialisten naar De School komen om over hun vak te vertellen of hiermee aan de slag te gaan. Dit kunnen trouwens ook ouders zijn. Zo komt er bijvoorbeeld bij het thema Sport iemand elke week atletiek-les geven. Of bij het thema Planten iemand elke week helpen en vertellen over een moestuin. Een hele verrijkende manier om kennis te vergaren. Kinderen kunnen trouwens zelf kiezen aan welk gastaanbod ze meedoen. 

WACHTLIJSTDe School Zandvoort 8 1920w

Er zitten 96 kinderen op De School. Om het concept op de juiste manier uit te voeren, kan De School niet uitbreiden. Dit betekent helaas dat er een wachtlijst is. Dus wil je dat je kind naar deze school gaat, schrijf hem of haar dan z.s.m. in. Er is elk jaar uitstroom naar het voortgezet onderwijs zodat er elk jaar nieuwe kinderen kunnen starten. Stuur een mail naar [email protected] om op de wachtlijst gezet te worden. 

VACATURES VOOR LEERKRACHTEN

Net als heel veel andere scholen is ook De School op zoek naar leerkrachten. De School is anders georganiseerd, maar verzorgt regulier onderwijs. Voor leerkrachten die juist bezig zijn met onderwijsvernieuwing, is deze school echt een walhalla. Je kunt hier heel veel leren en in de praktijk zien hoe de school van de toekomst werkt en dat het werkt. Kijk hier voor meer informatie over de vacatures of neem contact op met [email protected].

MIJN EIGEN ERVARING

Ik hoorde van De School toen ik net in Zandvoort was komen wonen en zwanger was. Ik kon bijna niet geloven dat dit type school ‘gewoon’ in Zandvoort stond! Toen mijn zoontje 2 maanden oud was heb ik hem gelijk ingeschreven. En gelukkig kreeg ik toen hij 4 jaar was bericht dat er een plek voor hem was. Ik ben zo enorm blij met deze school. Alles is zo ontspannen, voor het kind en voor de ouders. Dat komt niet alleen door de flexibele schooltijden, maar ook door het onderwijs op maat. Is je kind nog niet toe aan lezen, of wil het juist al heel graag lezen, geen probleem, wordt geregeld. Mijn zoontje zei op zijn eerste schooldag: “Ik ben blij dat deze school bestaat”, en dat kan ik alleen maar beamen. Lees hier meer over ervaringen van andere ouders

MEER WETEN?

Wil je meer weten over deze school? Kijk dan op de website van De School of stuur een mail naar [email protected]. In bovenstaande informatievideo zie je ook hoe het op De School allemaal werkt en wat De School anders maakt dan andere scholen. Wil je van mij weten hoe ik De School ervaar? Stuur dan een mail naar [email protected], ik vertel je er graag over. DE SCHOOL J.P. Thijsseweg 24 - Zandvoort www.deschool.nl

magnifier