Juttersgeluk: Pop-up atelier in Zandvoort

Elke dag met emmers vol plastic

17/03/2024

Juttersgeluk is een bijzonder initiatief uit Overveen. Spullen die worden gevonden met strandjutten, worden door mensen voor wie een 'gewone' baan (tijdelijk) niet zo gewoon is, via innovatieve technieken omgezet tot o.a. lampen, krukjes, springtouwen, kussens en tassen. Social upcycling in optima forma. En het leuke is dat het van 15 augustus tot 3 november 2019 te vinden is in Zandvoort met een Pop-up Atelier. Hier kun je meedoen aan Strandjutochtenden en Plastic Upcycle Workshops

WERK MEE AAN EEN PLASTIC-VRIJ STRANDStrandjutten2BJuttersgeluk2BZandvoort 960w

Het hele jaar door gaan de vrijwilligers van Juttersgeluk bijna elke dag strandjutten. En helaas komen ze elke dag met emmers vol plastic, flesjes, doppen, rietjes, strandspeelgoed, visnetten en veel kleine stukjes plastic terug. Tijdens het Pop-up Atelier in Zandvoort is er extra aandacht voor het strand in Zandvoort en kun je Juttersgeluk elke woensdagochtend meehelpen met strandjutten tijdens de Open Juttersochtenden.

HET PROCES VAN PLASTIC RECYCLENJuttersgeluk2BZandvoort2B4 960w

De spullen die tijdens het strandjutten zijn gevonden, worden in het atelier van Juttersgeluk zorgvuldig geselecteerd, gesorteerd en schoongemaakt. Met behulp van een shredder, een platenpers of een – speciaal voor Juttersgeluk ontworpen - petflesdradentrekker wordt het plastic bewerkt. Het productontwerp wordt op basis van de gevonden materialen gemaakt. Daarna worden de producten met de hand of machinaal (en met veel liefde) vervaardigd. 

HANDMADE FROM BEACHTRASHJuttersgeluknwZandvoort 960w

De resultaten zijn bijzonder! Een 'awareness-sleutelhanger (zie hierboven) gemaakt van viskratten en aangespoelde jerrycans, een lamp gemaakt van flessen (ook hierboven), kussens en tassen van vislijnen, een springtouw van een petfles (zie hieronder) of een stoere surfarmband van stormtros. Elk product is enkel en alleen gemaakt van gevonden materialen en is daarom altijd uniek.

ZELF AAN DE SLAG MET PLASTIC UPCYCLENJuttersgeluk2BZandvoort2B3 960w

Tijdens het Pop-up Atelier in Zandvoort worden deze producten verkocht. Maar je kunt in de tijdelijke werkplaats ook zelf aan de slag met het upcyclen van plastic. Je leert hoe Juttersgeluk op innovatieve wijze plastic up-cyclet en recyclet. Waarom is plastic recyclen eigenlijk zo lastig? Je helpt mee met het gehele proces van plastic herkennen tot plastic verwerken en je maakt een eigen up-cycle product. Er worden verschillende up-cycling workshops georganiseerd. 

STRANDJUTTEN MET JE BEDRIJF OF SCHOOLJuttersgeluk2BZandvoort2B7 960w

Wil je gaan strandjutten met je bedrijf of school? Of met een groep een plastic upcycling workshop doen om meer ‘awareness’ te krijgen? Dat kan ook, zowel in de vestiging in Overveen als in het Pop-up Atelier in Zandvoort. Als je hier meer over wilt weten neem dan contact op via: [email protected]. Er worden ook producten op maat gemaakt voor bedrijven, met – indien gewenst – een logo erop. Voorbeelden hiervan zijn de 'awareness' sleutelhangers, trofee’s, bewegwijzering en naambordjes. Dit is eerder gedaan voor o.a. Surfana, Nestle en Greendeal.

 Juttersgeluk 2BZandvoort 2B2 960w

JUTTERSGELUK ZANDVOORT: 15 AUG T/M 3 NOV 2019 - De Passage 20

  • Atelier – Workshops – Strandjutten – Foto- en Product Expositie
  • Di, do, vr: 10.00 - 14.30 uur
 | Za – Zo: 12.00 - 16.00 uur

  • Open Juttersochtend: elke wo 9.00 uur verzamelen (aanmelden niet nodig)
  • Workshops & inschrijven

DE PRODUCTEN VAN JUTTERSGELUK ZIJN TE KOOP:

[Beeld Strandjutten/Awareness hanger/lamp: met dank aan Danny Gooyer]LIEFS UIT ZANDVOORT, X KRISTEL

magnifier