Hoe Spaarnelanden Zandvoort voorbereidt op de F1

Duizenden bezoekers door Zandvoort

17/03/2024

Inmiddels zijn de voorbereidingen voor de F1 in volle gang. Zandvoort wordt versierd, het race-festival is al begonnen en op het circuit wordt druk gebouwd aan extra tribunes en eventlocaties. De F1 heeft een enorme impact op het dorp. Om alles in goede banen te leiden is ook Spaarnelanden drie weken voor de F1 al bezig met voorbereidingen en de zes weken erna bezig om alles weer in de oude staat terug te brengen. De komende week ga ik weer met de mensen van Spaarnelanden mee op pad om te zien wat er allemaal moet gebeuren (te volgen via Instagram & Facebook).

HET HELE DORP ALS EVENEMENTENGEBIED

Spaarnelandencleanteam 1920w

Tijdens de F1 wordt heel Zandvoort eigenlijk één groot evenementengebied. De F1 speelt zich dan wel af op het circuit, de bezoekers zullen zich toch door een groot deel van de openbare ruimte bewegen. Fietspaden, parkeerplaatsen, het centrum en de looproutes naar het circuit. De taak van Spaarnelanden is om ervoor te zorgen dat de leefomgeving zo ingericht wordt dat deze veilig is en dat deze schoon blijft.

AANPASSINGEN LEEFOMGEVING

Spaarnelandenwegafzetting 1920w

In de drie weken voor de F1 werkt Spaarnelanden aan het voorbereiden van het dorp. Dat betekent bijvoorbeeld dat er heel veel borden worden verwijderd. Ook alle poortjes op het fietspad tussen Zandvoort en Aerdenhout (de oude trambaan) moeten worden opengezet, zodat straks alle duizenden fietsers hier makkelijk en zonder slalommen doorheen kunnen. Vlaggen worden opgehangen en er worden heel veel extra afvalbakken geplaatst, bijvoorbeeld bij de fietsenstallingen of waar mensen de bus uit stappen.  

ONDERGROND PREPAREREN

Maar dat is niet alles. Er gaan straks duizenden bezoekers door Zandvoort lopen en hun fietsen stallen. Spaarnelanden zorgt dat daar waar de fietsenstallingen komen het gras is gemaaid. Bloemenperkjes en plantsoenen worden daar ook afgezet, zodat mensen er niet doorheen lopen en de beplanting beschermd wordt. Daar waar de loopbruggen voor de voetgangers geplaatst worden, wordt door Spaarnelanden de ondergrond geprepareerd. 

CLEAN TEAMS TIJDENS HET F1 WEEKEND

Spaarnelandencleanteam1 1920w

Ook tijdens de F1 staan de mensen van Spaarnelanden paraat. Op het Circuit hoeft Spaarnelanden niets te doen, dat regelt DGP daar verder allemaal. Maar erbuiten is het de taak van Spaarnelanden om alles schoon te houden. Op vrijdag, zaterdag en zondag lopen er speciale Clean Teams door Zandvoort. Dit zijn opvallend en vrolijk geklede mensen die de straten schoonhouden en afval aannemen van mensen. Een team van Spaarnelanden gaat tijdens de nachten ook aan de slag in de Haltestraat en het Raadhuisplein om daar alles op te ruimen als de feestjes zijn afgelopen.

Spaarnelandenteam 1920w

ALLES WEER NORMAAL

Pas zes weken na de F1 zal alles in Zandvoort weer ‘normaal’ zijn. Borden zijn weer teruggeplaatst, de poortjes op de trambaan zijn weer dicht, afvalbakken zijn verwijderd en het duin is weer opgehoogd. Uiteraard lopen in de hele periode, voor en na de F1, de normale werkzaamheden van Spaarnelanden (zoals afvalinzameling, onderhoud aan rioleringen, speelterreinen en verhardingen) gewoon door.

OP STAP MET SPAARNELANDEN

Spaarnelandenhaltestraat 1920w

De komende week ga ik vanuit Liefs uit Zandvoort mee op pad met de mensen van Spaarnelanden. Als je wilt weten waar ik allemaal naar toe ga en wat ik allemaal ga doen, volg mij dan op Instagram of Facebook. Hier deel ik foto’s en video's over de werkzaamheden van Spaarnelanden in Zandvoort voor, tijdens en na de F1.

SPAARNELANDEN - ZANDVOORT

www.spaarnelanden.nl

Instagram: @spaarnelanden_nv

LIEFS UIT ZANDVOORT, X KRISTEL

 Augustus 2023Deze blog is gemaakt in samenwerking met Spaarnelanden. 

magnifier