WeCup: herbruikbare koffie-to-go beker ook in Zandvoort

Ontwikkeld door Zandvoorter Jody Koenders

03/03/2024

Elke ochtend worden er in Nederland 5 miljoen wegwerpbekers eenmalig gebruikt en weggegooid. Slechts 4% daarvan wordt gerecycled en een groot deel komt op straat terecht als zwerfafval. Door nieuwe wetgeving en initiatieven zoals Plasticvrij Terras komt er steeds meer vraag naar herbruikbare statiegeldbekers. Vanaf juli 2023 zullen koffietentjes zelfs geld moeten vragen voor een wegwerp-take-away beker. Gelukkig kun je in Zandvoort al op verschillende plekken de WeCup krijgen, een herbruikbare To-Go beker ontwikkeld door Zandvoorter Jody Koenders.

INITIATIEF VAN ZANDVOORTER JODY KOENDERS

Koffiebar Gast Leidsebuurt 02

Jody opende zijn koffietentje Bar Gast in Haarlem vlak voor Corona-tijd, de tijd dat veel mensen noodgedwongen overgingen op take-away koffie. Dagelijks gingen er grote hoeveelheden take-away bekers doorheen. Deze bekers lijken van karton, maar zijn gecoat met plastic en dus helemaal niet duurzaam. Dat moest anders kunnen, vond surfer en snowboarder Jody, woonachtig in Zandvoort. En zo kwam hij na wat onderzoek uit op het ontwikkelen van de WeCup. Binnen korte tijd vond hij andere Haarlemse koffietentjes die zich hierbij wilden aansluiten, daarbij ondersteund door de Gemeente Haarlem. Inmiddels vind je de WeCup ook in andere Nederlandse steden en natuurlijk ook in zijn ‘hometown’ Zandvoort.

HOE WERKT DE WECUP?

DSC6191 1920w

De WeCup is een herbruikbare koffie-to-go beker, een beker die je voor € 1,- aanschaft (statiegeld) en gebruikt. Je houdt de beker daarna voor een volgende koffie-to-go of je levert hem weer in bij hetzelfde koffietentje of een ander koffietentje dat meedoet. Je krijgt dan je € 1,- weer terug. Eigenlijk kost het je dus niets. Maar het bespaart wel een hoop geld, afval en zwerfafval.

 

ZO WERKT HET:

 1. Bestel je koffie/thee in een WeCup bij een deelnemend koffietentje.
 2. Betaal €1,- statiegeld.
 3. Koop eventueel je eigen deksel voor €1,50 en neem die de volgende keer weer mee.
 4. Lever je beker weer in bij het koffietentje of een andere WeCup-partner.
 5. Krijg je statiegeld terug of gebruik je beker weer voor een volgend koffietje.

WECUP IN ZANDVOORT

DSC7216 1920w

In Zandvoort kun je de WeCup bij de volgende strandtenten en koffietentjes vinden:

 

 • The Spot (meest duurzame strandtent van Zandvoort)
 • Laguna Beach (vegan strandtent)
 • Luciano Zandvoort (ijssalon en espressobar)
 • Noble Tree Cafe (koffietentje op het Raadhuisplein met eigen roast coffee)
 • Le Bar (koffietentje op het Kerkplein)
 • Duincafé (Bezoekerscentrum Nationaal Park Zuid-Kennemerland)

DSC7586 1 1920w

In Haarlem doen naast Bar Gast o.a. ook Cleeff, By Lima, Mama Gaia, Kweekcafé, Anne&Max, Het Veerkwartier en Guus Koffie mee met dit initiatief. Ook hier kun je de WeCup dus weer inleveren. Lees meer over de WeCup in Haarlem op de blog van Haarlem City Blog.

NIEUWE WETGEVING

DSC6399 1920w

Het initiatief van de WeCup speelt al in op nieuwe wetgeving die er voor 2023 aan zit te komen. Dan komt er namelijk per 1 juli een verbod op de gratis koffie-to-go beker. Horeca-ondernemers zullen dan een extra bedrag moeten vragen voor de beker. Tegelijkertijd wordt hergebruik gestimuleerd doordat ondernemers ook herbruikbare alternatieven moeten aanbieden. Lees hier meer over nieuwe wetgeving die er aan zit te komen.

PARTNER WORDEN

DSC7152 1920w

Heb je een horecaonderneming in Zandvoort of omgeving en wil je ook partner worden van WeCup, stuur dan een mail naar Jody via [email protected]. De Gemeente Zandvoort ondersteunt dit initiatief en betaalt voor deelnemende horecaondernemers de abonnementskosten voor het eerste jaar.

MEER INFO

Kijk voor meer info op:

Of neem contact op met Jody Koenders via [email protected].

LIEFS UIT ZANDVOORT, X KRISTEL

Oktober 2022   Deze blog is gemaakt in samenwerking met WeCup en is mede mogelijk gemaakt door Rabobank.   

magnifier