Fosfor

Waar je jezelf kan zijn

03/03/2024

FOSFOR: HIPPE STRANDTENT MIDDEN IN DE NATUUR Strandpaviljoen Fosfor is al bijzonder omdat je hier alleen lopend over het strand, met de fiets door de duinen of met je SUP over het water kunt komen. Het is de laatste strandtent op het Zuidstrand. Daardoor waan je je hier echt in een andere wereld. En de strandtent zelf is ook nog eens heel leuk!

HERTEN, ZEEHONDEN EN ZEEVONK FosforStrandtentenZandvoortZuidstrand2 960w

Fosfor ligt buiten de drukte van Zandvoort. Omringd door de Noordzee, de Waterleidingduinen en ’s avonds de sterrenhemel, zit je midden in de natuur. In de duinen achter de strandtent zie je herten lopen. In de zee spot je zeehonden of bruinvissen. En – als je geluk hebt – zie je de zee fluorescerend blauw kleuren. Dit bijzondere natuurfenomeen – zeevonk - wordt veroorzaakt door algen en komt alleen voor op windstille avonden met een rustige zee. En in Zandvoort vaak alleen op het Zuidstrand. Vandaar ook de naam Fosfor.

KLEINSCHALIG EN PERSOONLIJK Fosfor2BStrandtenten2BZandvoort2B4 960w

Bij Fosfor ben je echt even in een andere wereld. De rust van de natuur en het weidse uitzicht in combinatie met een leuke, relaxte, kleinschalige en persoonlijke strandtent. Je zoekt een lekker plekje op een van de strandbedjes, op de ligstoelen met je voeten in het zand, of op het terras. Lekker turen naar de horizon... Je zult merken dat je hier direct tot rust komt. Door de kleinschaligheid is de sfeer direct goed en heb je leuk persoonlijk contact met de eigenaren. ’s Avonds wordt - buiten of binnen - een vuurtje gemaakt en gebeurt het vaak dat een van de gasten de gitaar pakt.

HIPPIE-STYLE INTERIEUR

Fosfor2BStrandtenten2BZandvoort2B3 960w

In deze mooie authentieke strandtent zit je bij wat minder weer binnen ook gezellig, aan de tafels of in de hoek bij de haard. Het interieur is beachy, natural – mooie duingrassen – en een beetje hippie-style. Overal zie je spullen die de eigenaren hebben meegenomen van hun reizen door Azië en Afrika. Mooie maskers, dromenvangers en indianenveertjes. De huidige eigenaar leeft hier zijn droom. Al jaren geleden werkte hij bij deze strandtent, tot hij de kans kreeg om het over te nemen en het geheel in zijn eigen stijl op te bouwen.

HEERLIJK BEACHFOOD

FosforStrandtentenZandvoortZuidstrand1 960w

Terwijl je helemaal tot rust komt, geniet je van een (alcoholvrij) biertje, wijntje (vaak door de eigenaren persoonlijk meegenomen uit bijvoorbeeld Zuid-Afrika) of zomers water en bestel je heerlijk beachfood. Gamba’s piri piri, burrata, een vegetarische curry, een mooie vis (zeebaars) of een carpaccio van chioggiabiet met feta. De eigenaar kookt zelf (en erg goed!) en alleen met verse ingrediënten die hij haalt bij zijn vaste adresjes, bijvoorbeeld bij de visafslag in IJmuiden.

STRANDTENT VOOR IEDEREEN Fosfor 2BStrandtenten 2BZandvoort 2B8 bdc25c64 960w

Fosfor ligt op het naaktstrand. Op de bedjes die op het strand staan kun je – als je wilt - naakt zonnen. Verder is alles gewoon ‘gekleed’. Voordat de huidige eigenaren de strandtent vijf jaar geleden overnamen was deze meer gericht op de LHBT-scene. Nu is dat niet meer specifiek zo – de regenboogvlag hangt er niet meer – maar uiteraard is iedereen welkom. Je ziet hier dus allerlei publiek: Jong, oud, toeristen, locals, wandelaars, strandbikers, SUPpers. Iedereen heeft gemeen dat ze een bijzondere plek op het strand zoeken, waar ze zichzelf kunnen zijn.

HOE KOM JE ER?

FosforStrandtentenZandvoortZuidstrand7 960w

Je moet er een klein beetje moeite voor doen om er te komen, maar het is het allemaal meer dan waard. Het is het handigste om je fiets of auto aan het einde van de boulevard te parkeren (bij Tijn Akersloot/Havanna). Vanaf daar loop je in 15 minuten over het strand naar Fosfor – de laatste strandtent. Vanaf het station is het ongeveer 25 minuten lopen. Goed te doen, zeker als je lekker over het strand loopt. Met de fiets duik je aan het eind van de boulevard de duinen in, dan is het 5 minuten fietsen tot 'Avenue Fosfor' (Strandafgang Zuiderduin 1-7). Alleen nog even over het duin klimmen… en dan ben je er! Must-go deze zomer!   FOSFOR Strandafgang Zuiderduin 7 - Zuidstrand Open voor ontbijt, lunch en diner (tijdens het strandseizoen vanaf 9.00 uur)  

LIEFS UIT ZANDVOORT, X KRISTEL  

magnifier