De mooiste buurten van Zandvoort

Waar in Nederland kun je nou zo dicht aan zee wonen

16/03/2024

Voordat ik in Zandvoort kwam wonen kende ik alleen de boulevards en het strand. Ik was eigenlijk nog nooit in het dorp geweest, laat staan in andere buurten. Inmiddels heb ik ontdekt dat er heel veel mooie straten en buurten zijn in Zandvoort. Samen met Nick ten Broeke van Eigenwijs Makelaars heb ik een overzicht gemaakt van de mooiste buurten en straten van Zandvoort (de woningen op de foto's zijn sfeerimpressies en zijn niet te koop).

WONEN AAN DE BOULEVARD

NIEUWSBRIEF23WONEN 1920w

Woon je in Zandvoort, dan woon je het liefst aan zee en dan ook nog het liefst aan de Zuid-Boulevard. “De Zuid-Boulevard is heel populair, hier staan mensen voor in de rij”, zegt makelaar Nick ten Broeke van Eigenwijs Makelaars. “Daar is echt een wachtlijst voor.” Het is natuurlijk ook fantastisch wonen op dit mooie stukje van Zandvoort, met mooie vrijstaande huizen, de nieuwe boulevard en het uitzicht over het Zuidstrand en aan de andere kant over de duinen. Maar ook de woningen aan de Midden-Boulevard en de Noord-Boulevard zijn populair. Vaak zijn dit appartementen, maar wel met uitzicht op zee. “De zee is een levend schilderij, het is elke vijf minuten anders, weet ik uit eigen ervaring. En waar in Nederland kun je nou zo dicht aan zee wonen als in Zandvoort?”

AUTHENTIEKE VERANDAWONINGEN

Wonen in Zandvoort hlrmstr 1920w

In Zandvoort vind je ook heel veel mooie straten met authentieke verandawoningen. Denk bijvoorbeeld aan de Haarlemmerstraat, de Zandvoortselaan, de Grote Krocht, de Hogeweg, de Kostverlorenstraat, de Zeestraat en de Brederodestraat. Op deze straten vind je mooie oude statige panden van voor de oorlog met lichte veranda’s. Woningen die vroeger door rijke mensen uit de stad werden gebruikt als vakantiewoningen.

Wonen in Zandvoort znvrtselaan 1920w

Veel van deze huizen zijn mooi opgeknapt, met behoud van authentieke details. Deze woningen zijn ook erg in trek, het zijn echt typische 'Zandvoort-woningen'.

Wonen in Zandvoort kostverloren 1920w

VISSERSHUISJES

Vissershuisje1 1920w

In het centrum van Zandvoort vind je oude visserhuisjes. “Huizen waar vroeger hele families woonden met soms wel 12 kinderen en opa en oma, zijn nu mooi opgeknapt of samengevoegd”, vertelt Nick ten Broeke. In het centrum vind je de huisjes bij de Swaluestraat, Rozenobelstraat en Pakveldstraat. Als je er gaat verbouwen vind je vaak nog oude houten planken van vissersboten, die destijds gebruikt werden om het huis mee te bouwen.”

WoneninZandvoortZuidbuurt 1920w

De Zuidbuurt met de straatjes rond het Schelpenplein, is een gezellige en gewilde buurt met mooie woningen. Ook aande andere kant van de Haltestraat vind je leuke straatjes met authentieke woningen, zoals in de Schoolstraat, Willemstraat, Kanaalweg, Koningstraat en Diaconiehuisstraat.

Wonen in Zandvoort Willemstraat 1920w

De Parkbuurt, rond de Watertoren, met de Westerparkstraat en de Oosterparkstraat, maar ook de Zuiderstraat en de Paradijsweg, is ook een mooie en populaire buurt. Dichtbij het strand, veel leuke verschillende woningen en gezellige straten. “De Marisstraat is erg populair bij Amsterdammers, jonge mensen/gezinnen die van watersport houden. “Je woont hier direct achter de Zuid-Boulevard en loopt zo met je plank onder je arm naar zee. Veel woningen in deze straat hebben vanaf de bovenverdieping uitzicht op zee.”

WoneninZandvoort6 1920w

HET GROENE HART & DE VOGELBUURT

Andere mooie en populaire buurten zijn Het Groene Hart en de Vogelbuurt. Het Groene Hart is de villawijk van Zandvoort. Een boomrijke buurt met schitterende huizen met grote tuinen. Je vindt de huizen op o.a. de Emmaweg, Van Stolbergweg, Wilhelminaweg en Regentesseweg. De Vogelbuurt is een naoorlogse wijk die tussen de Haarlemmerstraat en de Zuidduinen ligt, met straten als Fazantenstraat, Patrijzenstraat en Vinkenstraat. De huizen aan de Frans Zwaanstraat en Cort van der Lindenstraat liggen direct aan de duinen. Deze wijk ligt heel dicht bij de Zuidduinen en de Amsterdamse Waterleidingduinen, een uniek natuurgebied tot aan Noordwijk.

Wonen in Zandvoort zwnane 1920w

NOORD

Ten noorden het spoor vind je de Verzetswijk, een nieuwbouwwijk die rond 2000 gebouwd is. Deze wijk is ook populair en heeft o.a. een binnenwater. Oud Noord is ook een wijk die steeds populairder wordt. Het is het gedeelte van Noord dat nog dicht bij het centrum van Zandvoort ligt. Nieuw Noord is ook enorm in opkomst. Deze wijk ligt wat los van de rest van Zandvoort, heeft een eigen winkelgebied en bevinden zich een aantal bedrijven: zoals Airforce, Spaarnelanden, The Academy de loodsen van de strandtenten en strandhuisjes en het kantoor van Eigenwijs Makelaars. In deze wijk worden steeds meer nieuwbouwwoningen gebouwd, waaronder ook ondernemerswoningen (woning & bedrijfsruimte).

NIEUWBOUW

In Zandvoort lopen op dit moment verschillende nieuwbouwprojecten, o.a. rond en in de Watertoren, het Badhuisplein, een woontoren bij het Circuit en verschillende projecten in Nieuw-Noord.

ZANDVOORT IS POPULAIR

“De afgelopen jaren is Zandvoort echt veranderd”, geeft Nick ten Broeke van Eigenwijs Makelaars aan. “Zandvoort is een populaire woonplaats geworden voor jonge gezinnen. De vooroordelen die mensen toch nog vaak hebben, verdwijnen zodra ze het beter leren kennen. Vaak zijn het watersporters, maar soms ook niet. Zandvoort is ook gewoon een heerlijke plek om je kinderen op te laten groeien. Er zijn goede scholen (in Zandvoort en omgeving), sociale veiligheid, veel natuur, goede treinverbinding met Amsterdam en Haarlem en veel huizen bieden de mogelijkheid voor een guesthouse.”

LIEFS UIT ZANDVOORT, X KRISTEL

JUNI 2023

Deze blog is gemaakt in samenwerking met Eigenwijs Makelaars.

EIGENWIJS MAKELAARS

Nick ten Broeke

Hertzstraat 1 - Zandvoort

www.eigenwijsmakelaars.nl

[email protected]

Bekijk hier het aanbod van huizen in Zandvoort.

magnifier