Vogelen in de duinen met Dagjevogelen.nl

Tot wel 62 verschillende soorten

17/03/2024

Op een mooie zomeravond in juli ging ik met Jesse Zwart van Dagjevogelen.nl vogelen in de Kennemerduinen. Verrekijker mee, goed luisteren en vooral goed kijken. Jesse vogelt al sinds zijn jeugd in Zandvoort, dus weet er alles over te vertellen. Sinds kort organiseert hij regelmatig excursies in de Kennemerduinen, Amsterdamse Waterleidingduinen, maar ook op de pier in Scheveningen of in de Haarlemmerhout. 

VOGELMEER

DagjevogelenZandvoort5 960wWe verzamelen op het parkeerterrein bij Parnassia en beginnen onze wandeling richting het Vogelmeer. Want dat is natuurlijk de plek in de Kennemerduinen om vogels te kijken. Onderweg hier naar toe is ook al van alles te zien en te horen. We zagen verschillende soorten meeuwen natuurlijk, maar ook Groenlingen, Kneus, Putters, Geoorde Futen en een Kleine Zilverreiger (zeldzaam in deze regio). Met je verrekijker (je eigen verrekijker - als je er eentje hebt - of eentje die je van Jesse kunt lenen) kun je de vogels mooi van dichtbij bekijken. Jesse zelf heeft een professionele telescoop bij zich. Daarmee zie je de vogels haarscherp alsof ze een meter voor je zitten.

 SINDS ZIJN JEUGD

DagjevogelenZandvoort4 960w

Jesse weet enthousiast over de vogels in het gebied te vertellen. Hij vogelt zelf al sinds hij 4 jaar is. Hij is opgegroeid in Zandvoort, vlakbij de Amsterdamse Waterleidingduinen. Zijn opa woonde aan de rand van de duinen en stuurde hem altijd naar buiten. Geen probleem voor hem, want toen hij groter was, was hij vooral daar in het duin te vinden. Ook ’s nachts! Dan sloop hij het huis uit om mooie nachtvogels te gaan kijken.

STEEDS POPULAIRDER

DagjevogelenZandvoort1 960w

Bij Jesse zat het er dus al jong in. Maar vogelen, de natuur in gaan en je verbazen over al het moois dat je er ziet, is steeds populairder aan het worden. Het is niet alleen iets voor boswachters of natuurfreaks. Jonge mensen uit de stad zijn zich er ook steeds meer voor aan het interesseren. En ik moet zeggen, ik werd zelf ook steeds enthousiaster! Eerst nog een beetje onwennig met de verrekijker, maar daarna is het echt een sport om mooie andere soorten te zien. En juist de verhalen van Jesse erbij maken het extra interessant.

62 SOORTEN

DagjevogelenZandvoort7 960w

We zagen die avond uiteindelijk 62 verschillende soorten! Onder andere een ijsvogel die laag over het water vloog, een visje ving, deze op een tak doodsloeg en opat. De ijsvogel bleek al lang niet meer bij het Vogelmeer te zijn gezien. Doordat Jesse daarover vertelt wordt het extra bijzonder.

SCHITTERENDE NATUUR

DagjevogelenZandvoort2 960w

Het was een mooie avond. Niet alleen door alle bijzondere vogels die we zagen. De natuur in de Kennemerduinen is sowieso al prachtig. De mooie dennenbomen bij het Vogelmeer. De moerassige vlaktes. Het schitterende uitzicht op Parnassia en de skyline van Zandvoort. Erg leuk om een keer te doen. Interessant en rustgevend!

MEER INFORMATIE

DagjevogelenZandvoort9 960w

Dagjevogelen.nl organiseert regelmatig excursies in de regio Zandvoort, bijvoorbeeld in de Kennemerduinen, Amsterdamse Waterleidingduinen op de pier in Scheveningen of bij de Veerplas in Haarlem (en ook in andere natuurgebieden in Nederland). Ook organiseren zij kinderfeestjes voor kinderen vanaf 6 jaar. Kijk voor meer informatie op www.dagjevogelen.nl of op onze Event Kalender voor excursies in de omgeving van Zandvoort.

LIEFS UIT ZANDVOORT, X KRISTEL

magnifier