Wandelen in Zandvoort

Een mooie route langs het strand

17/03/2024

In en om Zandvoort kun je de mooiste wandelingen maken. Niet alleen over het strand richting Noordwijk of IJmuiden, maar ook in de duinen erom heen en in het dorp langs de oude vissershuisjes. Hieronder vind je tips voor mooie wandelingen. Bestel onze Zandvoort Take-Away Walk: een mooie route langs het strand, door de duinen en het dorp. Take awayWalkduin 1920w

STRANDWANDELING

De meeste mensen komen naar Zandvoort voor een strandwandeling. Lekker uitwaaien aan zee. Altijd goed, weer of geen weer. Honden kunnen er lekker rennen en kids kunnen lekker met de laarzen aan de zee in, vliegeren, voetballen of zandkastelen bouwen. Wil je echt een stevige wandeling dan kun je naar Noordwijk lopen (17 km) of naar IJmuiden (8 km) of gewoon de hele Zandvoortse kust af, van het Zuidstrand tot aan Bloemendaal.

NOORDVOORT

Ten zuiden van Zandvoort, tussen Zandvoort en Noordwijk, vind je het mooie natuurgebied Noordvoort. Het is een rustgebied voor dieren die bij het strand en de duinen leven. Puur natuur, geen hekken of vuilnisbakken, vrij spel van wind, zand en water. Een rustplaats voor vogels en een plek waar zeehonden aan land kunnen komen. Het gebied is aangegeven met palen in zee en in de duinen.

WANDELEN OP DE ZEEREEP

Tussen paal 71 en 73 mag je niet op het strand lopen, maar wel door de duinen, op de zeereep. En dat is uniek in Nederland. Dit gebied is zo mooi en bijzonder. En met een beetje geluk zie je een zeehond. Vanaf Tijn Akersloot loop je over het strand in ongeveer 1 uur naar dit gebied, met de fiets door de duinen ben je er in ongeveer 15-20 minuten.

photo 1576334019700 759d8c881f98 ac184b61 1920w

AMSTERDAMSE WATERLEIDINGDUINEN

De Amsterdamse Waterleidingduinen zijn zo bijzonder. Je ziet er altijd herten, vaak al als je het natuurgebied binnenloopt. Maar veel mensen komen er ook om vossen te zien en te fotograferen. Ook zie je er bijzondere vogels, zoals ijsvogels of de aalscholverkolonie. Het leuke van de Amsterdamse Waterleidingduinen is ook dat je mag struinen, dus van de paden af mag. Dan is er zoveel meer te ontdekken. In het gebied staan ook nog veel bunkers uit de 2e Wereldoorlog.  

VIER INGANGEN

De Amsterdamse Waterleidingduinen hebben vier ingangen. In Zandvoort kun je het natuurgebied in bij de ingang op de Zandvoortselaan, maar ook via het parkeerterrein in Zandvoort P-Zuid en via de duinen achter het Zuidstrand. Je hebt wel een toegangskaart nodig voor het gebied, deze kun je in Zandvoort alleen kopen bij de ingang op de Zandvoortselaan. Bij de Zandvoortselaan kun je voor take-away terecht bij Dune aan de Duinrand. Andere ingangen zijn Panneland en de Oase (met bezoekerscentrum) in Vogelenzang en ingang De Zilk in De Zilk. Ook hier kun je take-away vinden. Ga je naar een van de ingangen in Vogelenzang? Dan is het ook leuk om naar Buitenplaats Plantage te gaan. Hier is van do-zo een mooie bio-winkel en take-away.

VIER ROUTES

Je kunt zelf gaan wandelen, en dus van de paden af, of kiezen uit een van de 14 mooie routes. Vanaf de Zandvoortselaan kun je de Witte Route (4 km) of de Groene Route (7 km) lopen, of de Bunker Route van 5 km. Hier doe je ongeveer 1,5 uur over. Hele leuk wandeling met hoge toppen en verre uitzichten. Ook leuk met kinderen. Wil je echt een pittige wandeling dan kun je ook 30 km door de duinen lopen, daar doe je ongeveer 6 uur over en is vanaf elke ingang te starten.

Amsterdamse2BWaterleidingduinen2BHerten 1920w

NATIONAAL PARK ZUID-KENNEMERLAND

in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland vind je tientallen wandelingen vanuit verschillende ingangen. Vanuit Zandvoort is het het handigst om de ingangen bij Koevlak, bezoekerscentrum op de Zeeweg, en Parnassia te gebruiken. Maar ook in Zandvoort zelf kun je op verschillende plekken deze duinen in. Bijvoorbeeld bij het Visscherspad, bij de Noordduinen vlakbij het Circuit en op de Blinkertweg. In dit gebied kun je hele mooie wandelingen maken, bijvoorbeeld rond het Vogelmeer. Onderweg zie je het wildlife van de Kennemerduinen: Schotse Hooglanders, Konikpaarden en Wisenten. Voor take-away kun je bij de ingang Parnassia terecht bij Parnassia aan Zee en bij het bezoekerscentrum vind je het Duincafe.

GP2BRentahome2Bstraat 1920w

OUDE CENTRUM

Het is ook heel leuk om door het oude centrum van Zandvoort te wandelen. Je komt hier mooie oude vissershuisjes tegen, ook wel sloppies genoemd. Maar er zijn ook mooie oude villa's, zomerse huisjes met erkers en moderne architectuur. Loop dan bijvoorbeeld even door de Schoolstraat, de Koningstraat, Pakveldstraat, Buureweg, Schelpenplein en Zuidbuurt en de Haarlemmerstraat.

WANDELEN VANAF HET STATION

Vanaf het station in Zandvoort kun je al deze wandelingen ook maken. Je loopt vanaf hier zo naar het strand (2 minuten) en naar de duingebieden (10 minuten).  

LIEFS UIT ZANDVOORT, X KRISTEL

magnifier