Wonen in Bentveld: Klein maar fijn

Het voelt eerder als de helft

16/03/2024

Bentveld is een klein dorpje met zo’n 1.000 inwoners waar je doorheen rijdt als je via Heemstede/Aerdenhout naar Zandvoort rijdt. Wat veel mensen niet weten is dat Bentveld onder de Gemeente Zandvoort valt. Het hoort dus bij Zandvoort, maar het heeft een heel eigen karakter. Nienke van Team Liefs uit Zandvoort woont er en vertelt waarom het er zo leuk is. 

ACHT PRACHTIGE STRAATJES

WoneninBentveld2 1920w

Eigenlijk is Bentveld een enorm goedbewaard geheim. Het is namelijk zo klein dat de meeste mensen er doorheen rijden en geen idee hebben dat dit een apart dorpje is. Maar als je bij het witte bankje linksaf slaat in plaats van rechtdoor rijdt naar Zandvoort, kom je in de kleine, pittoreske kern van acht prachtige straatjes. Bentveld heeft zo’n duizWONEN IN BENTVELD: KLEIN MAAR FIJNend inwoners, maar dat vind ik nog veel klinken. Het voelt eerder als de helft.

GEZELLIGE SFEER

Na de Tweede Wereldoorlog is Bentveld opgebouwd met behulp van het Marshall Plan. Dit hield in dat er een beperkt aantal bakstenen gebruikt mocht worden, waardoor de huizen hier relatief klein zijn ten opzichte van het aangrenzende Aerdenhout. In Bentveld dus geen lange oprijlanen en grote hekken, maar juist een hele gezellige open sfeer. Wat weer goed aansluit bij Zandvoort, wat dus dezelfde gemeente is.

BUURTWINKEL & RESTAURANT

WoneninBentveld3 1920w

Er is één buurtwinkel/gezonde take away, 'Ter Plekke'. Een koffie, lunch, cadeautje of een refill droge pasta is op slechts een paar stappen afstand. En er is één café/restaurant, La Belle, waar je lekker kunt eten of een wijntje/biertje kunt drinken op het terras.

Dat klinkt misschien een beetje weinig of saai, maar het leuke is wel dat je hier vaak mensen uit de buurt tegenkomt. En Zandvoort en Heemstede zijn om de hoek, voor als je wat meer aanbod zoekt.

TerPlekkeBentveld5 1920w

KRUIDENTUIN

WoneninBentveld6 1920w

Voor verse kruiden kan je terecht bij het Kruidenveld. Een heel tof buurtproject, dat echt voor meer connectie tussen de bewoners zorgt. Voor een kleine bijdrage kan je hier zo’n 9 maanden per jaar, zelf verse kruiden plukken. Zo is er bijvoorbeeld een heel Ottolenghi kruidenbed. Af en toe een buurtborrel of -activiteit en ook een minibieb op basis van ruilen en/of weggeven. Naast het Kruidenveld vind je ook een speeltuintje met een voetbalveldje, waar de kinderen uit de buurt veel te vinden zijn.

WoneninBentveld5 1920w

STAL DE NAALDENHOF

En als je de andere kant opgaat, loop je zo via een klein bospaadje naar de manege “Stal de Naaldenhof”. Hier kan je lessen volgen, zowel binnen als buiten in de bak rijden en in de zomer op ponykamp. Het terrein grenst aan de Waterleidingduinen, die weer uitkomen in Zandvoort. Aan de andere kant van de Zandvoorstelaan, kan je met je hond de duinen in en echt heerlijke wandelingen maken.

HUIS VERHUREN

Mocht je in de zomer door het dorp lopen, wees dan niet verbaasd als je veel Duitse kentekens ziet. Bentveld is helemaal ontdekt door onze oosterburen en veel inwoners verhuren hun huis als ze zelf op vakantie zijn. Ik ben zelf altijd weer blij als ik terugkom in Bentveld na de vakantie. Wonen in het groen, rustig maar met het grootste voordeel, het strand van Zandvoort op fietsafstand.

 

LIEFS UIT ZANDVOORT, X NIENKE

#teamzandvoorttoday

magnifier