Wonen in Zandvoort: Genieten van het strandleven

Steeds meer mensen kiezen voor Zandvoort.

16/03/2024

Toen ik 10 jaar geleden in Zandvoort ging wonen had ik mijn vrienden en familie heel wat uit te leggen. Maar nu hoor ik steeds vaker ‘Oh daar zou ik ook wel willen wonen!’, als ik zeg dat ik in Zandvoort woon. Een tijdje geleden vroeg ik in opdracht van Eigenwijs Makelaars aan de volgers van Liefs uit Zandvoort op Instagram waarom ze in Zandvoort (zijn komen) wonen. De reacties lees je in deze blog. 

VOOROORDELEN

Wonen in Zandvoort buurt 1920w

Veel mensen gaven aan te maken te hebben gehad met vooroordelen over Zandvoort. Zandvoort zou lelijk zijn, met al die flats en lelijke gebouwen. Je zou altijd in de file staan, en op straat alleen maar Duitsers en oude mensen zien. En tuig en criminelen. En oja, het zou er in de winter heel saai zou zijn. Misschien zijn sommige vooroordelen (deels) waar, of waren ze dat vroeger. Maar Zandvoort is de laatste jaren erg veranderd, mooier en leuker geworden. Je kunt in Zandvoort heerlijk wonen in de natuur, genieten van het strandleven en toch dichtbij Haarlem en Amsterdam. Steeds meer mensen kiezen daarom voor Zandvoort.

STADS DORP MIDDEN IN DE NATUUR

Kayuca beachbar 3ef14965 1920w

Wat ik veel terug hoorde van mijn volgers was dat ze het heerlijk vinden om midden in de natuur te wonen. De duinen, het strand en de zee zijn altijd dichtbij. Dat voelt als elke dag vakantie. Er lopen herten en vossen in de duinen en soms ook in het dorp. Je kunt er schitterende wandelingen maken en mooie fietstochten. En toch vind je in Zandvoort ook de stadse hectiek, vooral in de zomer. Met meer dan 35 strandtenten waar ’s zomers altijd wel ergens een feestje is, grote events zoals de F1 en de Zandvoort Circuit Run, leuke surfscholen, restaurantjes en winkeltjes is het er nooit saai. Door de toeristen is het dan geen dorp met 17.000 inwoners, maar bruist het altijd. In de winter is het rustiger. Dan hoor je veel Zandvoorters zeggen dat ze het fijn vinden ‘het dorp weer even voor henzelf te hebben’.

VOELT ALS ELKE DAG VAKANTIE

WoneninZandvoort4 1920w

Het leuke van wonen in Zandvoort is dat de meeste toeristen na 1 dag of een paar dagen weer naar huis gaan, maar dat als je er woont gewoon elke dag even naar het strand kunt gaan. Het geeft elke dag een vakantiegevoel. Na je werk kun je gewoon nog even naar een strandtent, naar de zonsondergang kijken of nog even surfen of SUPPEN. Juist op die dagen waarop ’s avonds de zon toch nog even doorbreekt na een regenachtige dag of op tijden dat de dagjesmensen nog niet zijn gearriveerd of alweer richting huis gaan, is dat echt heerlijk!

LIEFDE VOOR DE ZEE

WoneninZandvoort6 1920w

In Zandvoort wonen veel verschillende type mensen, maar eén ding heeft iedereen gemeen: de liefde voor de zee. De zee verveelt nooit, is altijd anders en bijzonder. De beste tip die ik kreeg toen ik hier kwam wonen was om ‘iets met de zee te gaan doen’. Bijvoorbeeld leren golfsurfen of kitesurfen, catamaranzeilen, SUPPEN, (het hele jaar door) zwemmen in zee of vrijwilliger worden bij de Reddingsbrigade. Zo wordt de zee echt onderdeel van je leven. Als er dan opeens goede wind is of mooie golven, zie je overal opeens surfers vandaan komen, want die momenten moeten natuurlijk direct worden benut!

LEVEN MET DE SEIZOENEN

Wonen in Zandvoort 2 1920w

En ja, dan komt de winter. Dan verandert het dorp inderdaad. De seizoensgebonden paviljoens sluiten en worden afgebroken. Sommige restaurantjes in het dorp sluiten een paar maanden. Maar de afgelopen jaren blijven de toeristen steeds langer komen. Dan is het zelfs in november of februari en ook rond de Kerstdagen nog gezellig druk in Zandvoort. Er zijn vijf strandpaviljoens die de hele winter openblijven. De sfeer is in de winter wel anders. In de wintermaanden is er meer tijd voor rust. Tijd om de duinen in te gaan voor mooie wandelingen, herten of wisenten te spotten. Tijd voor lange strandwandelingen en lekker opwarmen bij de haard. En zodra in februari de eerste voorjaarszonnestralen weer schijnen, begint het weer te leven. Met nieuwe energie worden er mooie plannen gemaakt voor het naderende strandseizoen.

MINDER LEUK

Wat zijn dan de mindere dingen van het wonen in Zandvoort? Ja, het kan in de zomermaanden op tropisch warme dagen echt wel druk zijn. Zandvoorters vermijden die dagen meestal, gaan niet naar het strand of soms zelfs het dorp uit. Het dorp wordt dan even overgenomen door dagtoeristen. Als je op zo’n topdag aan het eind van de dag nog met de auto Zandvoort uit moet, dan sta je in de file. Gelukkig gaat dat maar om een paar dagen per seizoen. En vaak kun je precies zeggen welke dagen dat zijn. Maar daar moet je wel even rekening mee houden. En ja, je hoort af en toe de raceauto's op het circuit (bij een bepaalde wind) en je zult in Zandvoort wat vaker je ramen moeten lappen of je auto moeten wassen, zeker na een storm.

REACTIES VAN VOLGERS

Wonen in Zandvoort 3 1920w

Deze reacties kreeg ik van mijn volgers toen ik ze vroeg wat ze zo leuk vonden aan wonen in Zandvoort:

“Zo’n twee jaar geleden zijn we vanuit Haarlem in Zandvoort komen wonen. Het was ons beste besluit ooit. We wonen in een droomwoning dichtbij het strand. De zomer was geweldig, met ongelofelijke zonsondergangen. De winter was heerlijk en gezellig in het dorp. We prijzen ons gelukkig met onze stap naar Zandvoort, we kunnen het iedereen adviseren.” Marc

 

“Ik woon hier pas twee jaar, maar ik ga hier nooit meer weg. De zee en de duinen op loopafstand. De toeristen die intens genieten van slechts een vakantie op de plek waar ik het hele jaar mag zijn.” Lindsey

“Inmiddels bijna 36 jaar inwoner van Zandvoort. Geboren en getogen. Het wonen & leven is er fantastisch. Het strand vind ik met alle jaargetijden prachtig. ’s Zomers geniet ik van de drukke dagen, ’s Winters is het rustiger maar ook goed toeven. Op drukke dagen plan ik het zo dat ik geen last van heb van files.” Richard

“Sinds twee jaar trotse inwoner van Zandvoort, verhuisd vanuit Limburg. Ik kijk elke dag uit op zee. Ik voel me hier thuis door de afwisseling. Het contrast tussen zomer en winter. Van lekker druk naar juist heerlijk rustig. Mooi, maar ook (nog) lelijk op sommige plekken. Hip versus een tikkeltje ordi. Veel of weinig wind/golven. Een dorp waar altijd wat te beleven is. Ik geniet elke dag van Zandvoort!” Francoise

VERHUIZEN NAAR ZANDVOORT

Makelaar Nick ten Broeke van Eigenwijs Makelaars merkt dat hij steeds minder hoeft uit te leggen als mensen naar een huis in Zandvoort komen kijken. "Zandvoort is echt populair geworden, vooral bij jonge ‘surf’ gezinnen. Als je van kiten of golfsurfen houdt is het heerlijk om dichtbij zee te wonen en voor of na je werk, of tussen de bedrijven door even de zee in te gaan. Ook voor kinderen is het strand een heerlijke plek om op te groeien. Veel ruimte en vrijheid en een grote zandbak voor de deur! Leren golfsurfen en als je ze groter zijn leuke bijbaantjes op het strand."

LIEFS UIT ZANDVOORT, X KRISTEL

JULI 2023

Deze blog is gemaakt in samenwerking met Eigenwijs Makelaars.

EIGENWIJS MAKELAARS

Nick ten Broeke

Hertzstraat 1 - Zandvoort

www.eigenwijsmakelaars.nl

[email protected]

Bekijk hier het aanbod van huizen in Zandvoort.

magnifier